ORDOS

AnasayfaNevzat Öntaş Dağ EviÇelik ÇomakGeçmişe ÖzlemHaberlerFotoğraf GalerileriFaydalı BilgilerSSSİletişim Giriş

11 Şubat Çığ Kazası Hakkında Duyuru

13/02/2006

Basına ve Kamuoyuna,

11 Şubat 2006 günü, Niğde Aladağlar'da ülkemiz dağcılık tarihindeki en fazla kayıplı kaza gerçekleşti. Hacettepe Üniversitesi dağcılarından dört arkadaşımızı kaybettik. Acımız büyük. Yaşanan bu büyük kazayı daha da trajik hale getiren şey ise, olayın hemen ardından karşı karşıya kalınan talihsiz açıklamalar oldu.

Öncelikle, olayın şokunu henüz üzerlerinden atamadan, karşılaştıkları bu haksız tavırlar karşısında daha da yaralandıklarını gözlemlediğimiz Hacettepeli dağcı dostlarımızın yanında olduğumuzu açıklamak isteriz. Hacettepe Üniversitesi dağcılık camiası, ülkemizde dağcılık sporuna önemli katkıları olmuş, bu sporun güvenli, disiplinli ve başarılı bir etkinlik halinde yapılabileceğini kanıtlamış az sayıda camiadan birisidir. Yaşanan kazanın her yönüyle değerlendirmesini yapabilecek ve bunu kamuoyuna açıklayacak tek taraf onlardır, onlar da gerekli açıklamayı yapmışlardır. Bunun ötesinde kaza ile ilgili, henüz olay yerini dahi görmeden, kurtulan dağcılarla görüşmeden, değerlendirme yapmaya yeterli dağcılık bilgisi olmadan yapılan diğer tüm açıklamalar talihsizlik olarak kabul edilmelidir. Bu açıklamaların dağcılık kurumları yetkililerinden gelmiş olması ise daha da büyük talihsizliktir.

Türkiye dağcılığı açısından artık bazı noktaları netleştirmenin zamanı gelmiştir:

  1. Üniversite kulüpleri, ülkemizde dağcılık sporunu eğitimlere dayalı ve sistematik bir yapı içerisinde gerçekleştiren yerlerdir. Üstelik bu tür bir yapı dağcılık, üniversite eğitim süresi ile sınırlı kalmayıp mezuniyet sonrası da sürdürülmekte, ülkenin başarılı dağcıları, bu camialarda dağcılığa devam etmekte yurtdışında ülkemizi temsil etmektedir.
  2. Dünyanın her yerinde dağcılık etkinliklerinde "izin" ve "haber verme" mekanizması ancak karşılığında yetkin bir arama kurtarma sistemi ve üst düzey ustalığa sahip bir birim var ise işletilmektedir. Böyle bir sistemin kurulamadığı durumlarda kendi içerisinde sistemli bir yapıya ve deneyimli dağcılara sahip oluşumlar tümüyle inisiyatif sahibidir. Aynen ülkemizdeki üniversite dağcılık camialarının olması gerektiği gibi...
  3. Dağcılık sporunun içerdiği risklerin, öngörülmesi ve denetlenmesi uzmanlık gerektirir. Bu riskleri en aza indirmenin veya ortadan kaldırabilmenin yöntemleri hakkında görüş bildirebilmek için önce bu konuda bilgili olmak gerekir. Örneğin, hiçbir izin mekanizmasının çığ düşmesini engelleyemeyeceği, yetkililerin haberleri olsa da düşen çığı tutamayacağı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Dağdaki risklerin neler olduğu hangi koşullarda ortaya çıktığı, nasıl bir ekipman ve zamanlama ile önlenebileceği ve bunun gibi başka "teknik" konularda bilgi sahibi olunmadan neye ne zaman izin verilip neye izin verilmeyeceği belirlenemez. Eğer, dağcılık sporu bütün olarak yasaklanmayacaksa, bunun çözümünü sorumlu kurumların kendi niteliklerinin geliştirilmesinde araması gerekir.

Yitirdiklerimizi geri getirmek mümkün değil ancak kalanların incinmesini engelleyebiliriz. ORDOS (Orta Doğu Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği) olarak, kazanın ardından, tüm sorumluluğun haksız bir biçimde Hacettepe Üniversiteli dağcı arkadaşlarımıza yüklenmesine yönelik açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Bu tür bir tavrın hem yaşamını yitirenlerin yakınları açısından son derece yaralayıcı olduğu hem de kamuoyunun yanlış ve eksik bilgilendirilmesi anlamına geldiği ortadadır. Tüm bunlara karşı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizde dağcılık sporunun daha gelişkin ve güvenli hale getirilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Her şeyden önemlisi bunu, ülkemizdeki diğer örgütlü dağcılık camiaları ile dayanışma ve işbirliği içerisinde sürdüreceğiz.

Hepimizin başı sağolsun.

ORDOS

İlgili Bağlantılar

Anasayfa

Nevzat Öntaş Dağ Evi

Çelik Çomak Şenliği

Geçmişe Özlem Partisi

Haberler

Faydalı Bilgiler

Sıkça Sorulan Sorular

Fotoğraf Galerileri

Üyeler

İletişim