ORDOS
05/02/2006
"Primum non nocere!"
Her şeyden önce daha fazla zarar verme!
İlkyardımda ana kural hasta ya da yaralının durumunun daha iyiye götürülmesi ya da varolandan daha kötüye gitmesinin önlenmesidir. Bu nedenle bilinçsiz müdahalelerle hasta ya da yaralıya daha fazla zarar vermeyin! Kazazedeye yaklaşmadan önce bölgenin güvenli olduğundan emin olun. Asla ikinci kazazede yaratma!
Devamını Oku
Alpin ve buz tırmanış zorluk dereceleri (The International French Adjectival System = IFAS), uzunluk, nesnel tehlikeler, yükseklik, arazi özellikleri, ulaşım, iniş, teknik zorluk, vb. faktörlerin bileşkesidir.
Yüksek irtifada (2500m. ve üstü) gerçekleştirilen etkinliklerde, atmosfer basıncındaki farklılıklar ve insan metabolizmasının buna verdiği tepki ile beraber vücutta belli bir takım rahatsızlıklar görülebilir. En sık karşılaşılan yüksek irtifa sorunları:
Kesin olarak tek bir nedenden bahsetmek mümkün olmasa da temel sebebin, yetersiz solunum nedeniyle (hypoventilation) kandaki oksijen miktarının düşmesi (hypoxia) olduğu söylenebilir. 2500 metre ve üzeri yüksekliklere yeterince aklimatize olamadan yapılan çıkışlarda görülür. İlk 12-24 saat içerisinde görülmeye başlanan belirtiler arasında: